Бусад
Б.ТЭЛМЭН:МОНГОЛ ХЭВ ШИНЖИЙГ АГУУЛСАН ДЭЭД ЗЭРЭГЛЭЛИЙН РЕСТОРАН НЭЭХИЙГ ХҮСДЭГ

Хоол гэдэг үгийг сонсохоор яагаад ч юм ээж гэдэг үг хамгийн эхэнд бодогддог билээ. Энэ удаагийн ярилцлагаараа бид багаасаа ээжийнхээ хоол хийхийг харж тусалсаар том болоод тогооч мэргэжлийг эзэмшин ажиллаж буй Б.Тэлмэнг онцоллоо. Тэрбээр өнгөрсөн жил болж өнгөрсөн ур чадварын тэмцээнээс эхлүүлээд эрүүл зөв хооллолт болон ирээдүйд хоолны гудамж бүхий хороололтой болохыг хүсдэг тухайгаа бидэнтэй хуваалцсан юм.
-Ярилцлагын эхэнд өөрийгөө танилцуулна уу?
Намайг Б.Тэлмэн гэдэг. Техник технологийн политехник коллежийн техникчийн ангид суралцдаг. Өмнө нь тогоочийн мэргэжил боловсрол эзэмших ангид сурч төгссөн. Одоо мэргэжлээрээ ажиллангаа давхар суралцдаг.
-Ур чадварын тэмцээнд хэзээнээс орно гэж шийдээд бэлдэж эхэлсэн бэ?
2018 оны Монгол ур чадварын тэмцээнд оролцоод гуравдугаар байранд орж байсан. Харин энэ жил сургуулиас ахиад оролцох санал тавиад боломжуудаар хангасан. Иймд тэмцээндээ амжилттай оролцож нэгдүгээр байранд орсон.
-Тус тэмцээнийг олон төрлийн мэргэжлээр шүүдэг шүү дээ. Тогооч мэргэжлийн хувьд бусдаасаа ялгарах ямар зүйл ажиглагдаж байв?
Бусад мэргэжилд нэг модул өгдөг бол тогоочийн мэргэжилд олон модул өгдөг. Энэ тэмцээний хувьд дөрвөн модулиар оролцсон. Тус бүрт нь цаг өгсөн тул өгөгдсөн хугацаанд, өгөгдсөн тоног төхөөрөмж дээр ажилладаг тул цаг бага байдаг. Эхний модул нь хэрчилт байсан бол хийж дуусгаад, хачир, зутан, үндсэн хоол гэсэн шат дараалсан ажлуудыг хийж оноогоо авна.
-2018 онд оролцож байсан гэлээ. Энэ жилийн тэмцээн өмнөхөөсөө юугаараа онцлог байсан бэ?
Энэ жилийн тэмцээний хувьд шүүлт нь илүү нарийвчлалтай “чанга” явагдсан. Харин өрсөлдөгчид өмнө жилийнхээс сул байгаа нь анзаарагдсан. 2018 онд оролцох үед үе тэнгийнхэн олон байсан тул арсалдаан ч ширүүн өнгөрсөн. Би төгсөөд “Root Of Coffea”-д гал тогоонд ажиллаж эхэлсэн маань надад туршлага өгч, энэ тэмцээнд давуу талтай болгосон байх.
-Хэр хүнд даалгавар өгөгдсөн бэ? Тэмцээний үеэр ямар нэг бэрхшээл тулгарсан уу?
Үндсэн хооны хувьд тахианы цээж мах болон гуяны хэсгийг ашиглан хоёр төрлийн дулааны боловсруулалт оруулж таваглах даалгавар өгсөн. Бүтэн тахиа цаанаас өгвөл өгсөн цаг минутанд тааруулан эвдээд, өөрөө хоол боловсруулан хийнэ гэсэн үг.
Шалгаруултанд оролцох явцад 10 минутанд өөрт хэрэгтэй ногоогоо цуглуулах шаардлага гардаг. Миний хуьд цуглуулсан ногоонууд маань хүмүүсийн цуглуулсантай холилдох бэрхшээл үүссэн. Түүнчлэн ажил дээрээ олон плитка зэрэг ажиллуулж сурсан хүнд ганцхан плитка дээр ажиллахад цаг төлөвлөхөөс эхлүүлээд өндөр ур чадвар шаардсан ажил байсан.
-Таныг тогооч болоход нөлөөлсөн бэ? Багаасаа хоол хийх сонирхолтой хүүхэд байсан уу?
Ээж маань энд тэндээс ном сонин, заавар зөвөлгөө дууриаж хоол хийж, турших дуртай хүн. Ер нь миний тогооч болох мөрөөдөл ээжээс маань эхлэлтэй байх. Ээж өдөр шөнөгүй хоол хийнэ. Би хажууд нь тусалсаар том болсон хойноо өөрөө хоол хийгээд сурчихсан. Бас л янз бүрийн зүйлс туршиж хоолоо амталсаар тогооч болох хүсэлтэй болсон.
Одоо бол мэргэжлээ эзэмшсэн тул өөрөө хоолоо идээд кайф авах биш хүн миний хоолыг идээд ямар царай гаргах бол гэж боддог болчихсон.Үнэхээр гоё мэргэжил.
-Төгсөөд юу хийх төлөвгөөтэй байна вэ? Ихэнх залуус гадаадад мэргэжлээ дээшлүүлэх сонирхолтой болсон шүүдээ?
Төгсөөд хил нээхээр Ази тивээр аялан хооны соёлыг судалж түгээхийг хүсдэг. Миний анзаарч харсанаар том ресторануудад хоолны өвөрмөц амт хэв маяг байдаг. Тэр бүгдийг судална гэж боддог. Ирээдүйд монгол хэв шинжийг агуулсан дээд зэрэглэлийн ресторан нээхийг мөрөөддөг.
-Тогооч бүрт өөрсдийн сонирхон судалдаг хоолны хэв маяг байдаг. Таны хувьд ямар төрлийн хоолны хэв маягийг судлах сонирхолтой вэ?
Би Герман, Америкийн гудамжны хоолыг их сонирхдог. Яагаад гэвэл монголд гудамжны хоол хөгжөөгүй. Одоо л залуучууд зах зухаас нь ойлгож эхэлж байгаа. Жишээлбэл пицца, тахианы махыг бид бага байхдаа баяраар л иддэг гэж ойлгодог байсан. Монголд хоолны соёл нэлээд хоцрогдолтой. Бусад орны хувьд бол гудамжны хоол соёл болтлоо хөгжсөн. Зарим хүмүүс бүр түүгээрээ хэдийн олны танил болчихсон. Би монголд хоол хийх сонирхолтой тогооч нартай нийлж хоолны гудамж бүхий хороололтой болохыг хүсдэг.
-Ажил дээр гараад амьд харилцаанд орохоор дан ганц онолын мэдлэгээр ажиллах нь хангалтгүй байх тохиолдог гардаг. Таны хувьд хэр бэрхшээлтэй байсан бэ?
Миний хувьд ажил дээр гараад хамгийн эхэнд бие дааж сурсан. Ажил дээр анх гарахад мэдээж онолын үүднээс бүх юмаа хийх гээд зүтгэчихдэг. Гэтэл яг ажил дээр онол практик хоёр сурдаг. Манай сургуулийн хувьд жилдээ нэг удаа дадлага хийлгэдэг учир тодорхой мэдлэг, чиг баримжаа өгч чаддаг. Өөрөө ажлын байран дээр гараад бие даах үед их ачаалал ирдэг. Энэхүү газар надад гал тогооны бүх зүйлийг итгэж даатгасан учир их боломж гаргаж өгсөн гэж боддог. Өөрөө ногоо захиж, менюгээ боловсруулдаг. Маш их зүйл сурсан. Ачаалалтай үед заримдаа гомдол гардаг. Миний бодлоор хүн алдаж байж илүү сайн сурдаг байх. ргийн тайлбар: “Монголчууд сонгино, төмс, манжин, лууванг хоолондоо их ашигладаг. Гэтэл цардуул ихтэй хүнс махтай холилдох юм бол цаанаасаа хоол шингээлт удааширна”. Улаанбаатар хот. 2020.11.02. Гэрэл зургийг Б.Амарбаясгалан
–Та ямар хоолыг “бардам” хийдэг вэ? Өөрөөр хэлбэл хамгийн сайн хийж чаддаг хоол тань юу вэ?
Би махан төрлийн хоол сайн хийдэг. Үхрийн мах, тахианы махан хоолнууд дээр сайн ажилладаг. Ер нь Европ төрлийн хоолнууд гэсэн үг. Мах судлаад үзэхээр их сонирхолтой зүйл олонтой /инээв/.
-Тогооч хүний хувьд олон хүнтэй ажиллаж судалгаа сайн хийх шаардлага гардаг байх. Таны бодлоор монголчууд хэр зөв хооллодог вэ?
Хүмүүсийг ажилдаад байхад монголчууд нарийн ногоо бага иддэг. Би хоол хийхийн хажуугаад фитнессээр хичээллэдэг тул эрүүл хооллолтыг түлхүү судлах болсон. Хүн өдөрт хэдэн удаа хоол идэх ёстой, түүнийгээ хэрхэн шингээх, хэдэн цаг амрах гээд судлаад эхлэхээр бараг эмч шиг санагддаг /инээв/. Монголчууд сонгино, төмс, манжин, лууванг хоолондоо их ашигладаг. Гэтэл цардуул ихтэй хүнс махтай холилдох юм бол цаанаасаа хоол шингээлт удааширна. Иймд нарийн ногоог хүнсэндээ түлхүү хэрэглэвэл асар их ашиг тустай. Будаа агшааж хэрэглэхдээ ч дан цагаан будаа гэлтгүй гурвалжин будаа, шар будаа зэргийг холиод хэрэглэчихвэл хамаагүй эрүүл хоол болно.
-Хүмүүст зөв хооллолтын талаар бяцхан зөвлөгөө өгвөл?
Өдөрт таван удаа хоолож байх хэрэгтэй. Хооллоно гэдэг нь заавал хүнд хоол ид гэсэн үг биш. Самар, үзэм, салат, жимс зэргийн хөнгөн зууш хэрэглэвэл сайн. Түүнчлэн хоол хийхдээ наран цэцгийн тосноос татгалзаж коконатын юмуу масло хэрэглэж хэвшээрэй. Хүмүүс шөнө өлсвөл жимс идэхээс татгалзаарай. Учир нь сахрын агууламж өндөртэй. Түүнчлэн хооны дараа биш өмнө нь жимс идвэл хоолны шингэц сайжирдаг.
-Таны бодлоор тогооч хүмүүст нийтлэг ямар араншин байдаг вэ?
Нийтэч болчихдог. Гал тогоонд байгаа хүмүүс, зааланд байгаа хүмүүс, түгээлтийн хүмүүс гээд олон хүнтэй харьцаж байгаа тул цаанаасаа нийтэч болдог. Гарын хөдөлгөөн шаламгай болж зохион байгуулах чадвар сайжирдаг.
-Ярилцлагын төгсгөлд юу хэлмээр байна?
-Хүн бүр алдаа гаргадаг. Тэр тусмаа үйлчилгээний байгууллагуудаар үйлчлүүлж буй хүмүүс жижигхэн асуудлыг зүгээр сануулаад өнгөрдөг байгаарай. Маш жижигхэн алдаан дээр том асуудал үүсгэж цахим сүлжээнд их муулж бичих тохиолдол байдаг. Тиймээс эхлээд тогоочийнхоо үгийг сонсож сураасай гэж хүсэж байна. Баярлалаа.

Бусад
Олон улсын стандартад нийцсэн IBAN дансны дугаарлалтыг нэвтрүүллээ
Монголбанк нь Төв банк (Монголбанк)-ны тухай хуульд зааснаар Үндэсний төлбөрийн систем, түүний үйл ажиллагааг удирдан зохион байгуулах, зохицуулах, хяналт тавих чиг үүргийнхээ хүрээнд Монголбанкны Ерөнхийлөгчийн 2024 оны 10 дугаар сарын 18-ны өдрийн А-242 дугаар тушаалаар бүх иргэд, аж ахуйн нэгжийн дансны хуучин дугаарлалтыг 2025 оны 04 дүгээр сарын 01-ний өдрөөс ашиглахыг зогсоож, олон улсын дансны нэгдсэн дугаарлалтад бүрэн шилжүүлэхээр Монголбанк нь банк, төлбөрийн системийн нийт оролцогчидтой хамтран ажилласан.
Энэ хүрээнд иргэд, аж ахуйн нэгжийн дансны хуучин дугаарыг дөрөвдүгээр сараас эхлэн ашиглагдахгүй болж харин IBAN дансны дугаарлалтын зааврын дагуу шинэчлэгдсэн бүтэцтэйгээр төлбөр тооцоо дамжиж эхэлсэн.
Та бүгдийн үндсэн дансны дугаарт өөрчлөлт орохгүйгээр улсын код, хяналтын орон, банкны болон дансны дугаар гэсэн бүтэцтэй нийт 20 оронгийн урттай болж байна. IBAN дансны дугаарлалттай болсноор олон улсын гүйлгээ илүү хурдан, найдвартай, эрсдэлгүй болж, алдаатай гүйлгээ буцаагдах эрсдэлээс урьдчилан сэргийлэхийн зэрэгцээ аль банкны данс вэ гэдгийг шууд мэдэх боломжтой зэрэг давуу талтай боллоо.
Бусад
АТГ: Эрүүгийн 2 хэрэгт нийт 18 объектод нэгжлэгийн ажиллагаа хийв

Авлигатай тэмцэх газрын Мөрдөн шалгах хэлтэс 2025 оны гуравдугаар сарын 17-23-ны өдрүүдэд гэмт хэргийн шинжтэй 60 гомдол, мэдээллийг шалгав.
Үүнээс 10 гомдол, мэдээлэлд хэрэг бүртгэлтийн хэрэг нээх, 6 гомдол, мэдээлэлд хэрэг бүртгэлтийн хэрэг нээхээс татгалзах саналтайгаар прокурорт шилжүүлсэн бөгөөд одоогоор 44 гомдол, мэдээллийг хянан шалгаж байна.
Түүнчлэн эрүүгийн 888 хэрэгт мөрдөн байцаалтын ажиллагаа явуулснаас өнгөрсөн долоо хоногт 11 хэргийг шүүхэд шилжүүлэх, 10 хэргийг хаах, 1 хэргийг харьяаллын дагуу шилжүүлэх саналтай прокурорт хүргүүлж, 2 хэргийг нэгтгэн шалгаж байна. Мөрдөн шалгах ажиллагаанд одоогоор 864 хэрэг шалгагдаж байна.
Гэмт хэргийн шалтгаан, нөхцөлийг арилгуулахаар мөрдөгчийн 1 мэдэгдэл хүргүүлж, хэрэг бүртгэлтийн болон мөрдөн байцаалтын 2 хэрэгт нийт 18 объектод нэгжлэгийн ажиллагаа хийв гэж АТГ-аас мэдээллээ.
Бусад
Нийслэлд үйл ажиллагааа явуулж буй 770 нийтийн байранд хяналт шалгалт хийлээ

Нийслэлийн Засаг даргын 2025 оны А/214 дугаартай захирамжаар нийслэлийн нутаг дэвсгэрт үйл ажиллагаа явуулж буй нийтийн байрны орчин, нөхцөл байдалд хяналт шалгалт хийлээ. Тодруулбал, ажлын хэсгийн бүрэлдэхүүн нийслэлийн есөн дүүргийн 770 нийтийн байрнуудын нөхцөл байдалтай танилцаж, газар дээр нь ажиллав. Тус ажлын хүрээнд нийтийн байрны эрүүл ахуй, гал болон цахилгааны аюулгүй байдал, эрүүл ахуйн халдвар хамгаалал зэрэг нь шаардлага хангаж буй эсэхийг шалгаж, шалгалтаар илэрсэн зөрчил дутагдлыг арилгуулан, цаашид авч хэрэгжүүлэх арга хэмжээний санал, дүгнэлтийг боловсруулах юм.
Улаанбаатар хотын хэмжээнд нийтийн 770 байр байдгаас 754 нь иргэнд, үлдсэн нь аж ахуйн нэгжид бүртгэлтэй байна. Мөн үүнээс зөвхөн 285 нь татвар төлдөг болохыг хяналт шалгалтын үеэр илрүүллээ. Галын аюулгүй байдал алдагдсан 11 төрлийн нийт 5730 зөрчил илэрч 132 буюу 2.3 хувийг тухайн цаг мөчид арилгуулж цаашид хэрэгжүүлэх арга хэмжээг даалгалаа.
2025 оны 02 сарын байдлаар 770 нийтийн байр шалгалтад хамрагдсан бөгөөд давхардсан тоогоор 26 төрлийн 7,985 зөрчил илэрч, хууль тогтоомжийн хэрэгжилт 45,6%-тай байна.
- Галын аюулгүй байдал 40%
- Эрүүл ахуйн 34%
- Байгаль орчин 57%
- Гэмт хэрэг, хэв журам 75%,
- Барилга байгууламж 22.3%
НЦУГ-аас гаргасан 2025 оны 02 дугаар сарын мэдээгээр гэмт хэрэг, зөрчлийн дуудлага, мэдээлэл бүртгэгдсэн 120, гэр бүлийн хүчирхийлэл, хүүхдийн эрх зөрчигдсөн дуудлага, мэдээлэл бүртгэгдсэн 142 нийтийн байр байна. Мөн Нийтийн байр түрээслэгч 11129 иргэнийг бүртгэсэн. Нийт есөн дүүргийн 383 иргэн аж ахуйн нэгжээс 175 буюу 45.8% нь хөрсөнд шингээдэг нүхэн жорлонтой бөгөөд стандартад нийцсэн, бохир сордог нүхэн жорлонгийн тоо 201 буюу 52,5% харин төвлөрсөн шугамд холбогдсон 7 буюу 2% байна. Шалгалтаар дүүргийн худалдаа үйлчилгээг зохицуулах зөвлөлд 96% огт бүртгэлгүй байгаа нь хууль тогтоомжийн хэрэгжилт хангагдахгүй явж ирсэн юм.