Бусад
Жингээ эрүүл мэнддээ аюулгүйгээр хурдан хасах арван зөвлөгөө

Жингээ амжилттай хассан хүмүүсийн баримталдаг шилдэг 10 стратегийг та бүхэнд толилуулья. Үүнд:
1. Тэд өөрийгөө сайтар таньж мэддэг
Амжилт гаргах нэг түлхүүр нь сэтгэл санаа хямарсан үедээ идэх, эсвэл өлссөндөө бус харин сурсан зангаараа тавгаа хоослох гэх мэт өндөр эрсдэлтэй нөхцөл байдлыг зохицуулж сурах явдал юм. Жингээ амжилттай хассан хүмүүс дасан зохицох чадвар сайтайн зэрэгцээ аливаа зүйлийг урьдчилан төлөвлөж сурсан байдаг. Тэд ямар нөхцөл байдал асуудал үүсгэж болохыг мэддэг бөгөөд тухайн асуудлыг зохицуулах хамгаалалтын төлөвлөгөөтэй байдаг.
2. Тэд дасгал сайн хийдэг
Жин хянах үндэсний хэмжээний бүртгэл судалгаанд хамрагдсан хүмүүс дасгал хөдөлгөөн хийх замаар долоо хоногт дунджаар 2000 ккал илчлэг хайлуулдаг. Энэ бол их тоо. Тэд дунд буюу өндөр эрчимтэй 60-90 минутын дасгалыг өдөр тутам хийдэг. Хамгийн түгээмэл дасгал нь явган алхах бөгөөд тэд өдөрт 8-9 км алхдаг.
3. Тэд зорилго тавьж, зан байдлаа хянадаг
Зорилго хангагдаж байгаа эсэхийг хянах боломжтой тул алхах хугацаа, хэрэглэх илчлэгийн хэмжээ, гэдэсний таталт хийх тоо гэх мэт хэмжиж болохуйц зорилго тавих нь тус болдог. Жингээ амжилттай хасч чадсан хүмүүс хэдий хэмжээний дасгал хийж байгаагаа тэмдэглэдэг бөгөөд хэрэглэсэн хоол хүнснийхээ талаар бүртгэл хөтөлдөг. Заримдаа хооллолтын урьдчилсан хуваарь гаргадаг. Өөрийгөө хянах ийм стратеги чухал бөгөөд энэ нь тухайн хүний зан төлөвийн өөрчлөлтийн талаар асар их хэрэгцээтэй мэдээллийг хангаж өгдөг.
4. Тэдний идэх хоол болон хооллох цаг тогтмол хуваарийн дагуу байдаг
Замбараагүй хооллох зуршлаасаа болж олон хүн асуудалд ордог. Тогтмол цагийн хуваарийн дагуу хооллож, зөвхөн өлссөн үедээ хөнгөн хооллох нь амжилтанд хүрэх үндэс гэж тэд ярьж байна. Хоол сойх нь ихэвчлэн сөрөг үр дагаварт хүргэдэг бөгөөд тогтсон цагт хооллосноор та удаан хугацаагаар хоолгүй явахаас зайлсхийж чадна. Удаан хугацаагаар хоолгүй явсан хүн хэт олон удаа хөнгөн юм идэх буюу эсвэл хоолны үеэр илүү их иддэг.
5. Тэд өөх тос багатай, шим тэжээлээр баялаг хоол иддэг
Үүнд гайхах зүйлгүй ч хангалттай хэмжээний уураг, жимс, хүнсний ногоо, бүхэл үр бүхий чанартай хоол хүнийг цатгалан болгодог. Жимс, хүнсний ногоо, бүхэл үр нь овор хэмжээ ихтэй, өег боловч харьцангуй илчлэг багатай. Уураг нь маш өег бөгөөд хоолноос хоолны хооронд өлсгөдөггүй тул хангалттай хэмжээний уураг хэрэглэх нь чухал.
6. Тэд хоолныхоо хэмжээг хянадаг
‘Гэдсээ дүүртэл’ бус харин ‘өлсөхөө болих’ хүртэл идэхийн тулд ямар хэмжээний хоол идэх хэрэгтэйг мэдсэнээр идэж буй хоолныхоо хэмжээг сайтар хасаж болно. Хоолны хэмжээг ийнхүү хянах стратегид жижгэвтэр таваг хэрэглэх, гал тогоонд хоолоо таваглах (хоолны ширээн дээр бус), уургийн коктейль, батончик, хөлдөөсөн хоол гэх мэт хоол орлуулах бүтээгдэхүүн ашиглах зэрэг аргууд орно.
7. Тэд сэтгэл санааны хямралын менежментийг хэрэглэдэг
Сэтгэл хямарсан үед бид хоол хүнсийг тайвшрах хэрэгсэл болгон ашигладаг. Гэхдээ ингэж идсэнийхээ дараа бид гэмшдэг. Ингэснээр сэтгэл санаа улам хямарч, энэ бүх үйл явц давтагддаг. Жингээ амжилттай хассан хүмүүс сэтгэл санааны хямралыг туулах өөр арга зам олж сурсан байна. Тэд хямарсан үедээ дасгал хийх, найзтайгаа утсаар ярих, бясалгал хийх, гүнзгий амьсгал авах гэх мэт аргуудыг хэрэглэдэг байна.
8. Тэд хандлагаа өөрчилдөг
Жингээ амжилттай хасч чадсан олон хүн хооллолт болон жин хасалтын талаарх бодол сэтгэлгээгээ өөрчлөх шаардлагатай болсон хэмээн ярьсан юм. Зарим хүмүүс өөрийгөө ‘удмын’ тарган гэж боддог байсан бол нөгөө нэг хэсэг нь өмнөх бүтэлгүй оролдлогуудаасаа болоод өөрийгөө хэзээ ч жингээ хасаж чадахгүй гэж боддог байжээ. Эцэст нь тэд асуудалтай шууд нүүр тулж, олон жижиг алхмыг хэрэгжүүлэн, эрүүл амьдралын хэв маягийг тууштай баримталснаар жингээ амжилттай хасч, тогтоон барьж болдгийг ойлгосон байна.
9. Тэд төлөвлөгөө гаргаж, түүнийгээ тууштай хэрэгжүүлсэн
Хооллох болон дасгал хийх тогтсон заншил нэгэнт бий болсон бол түүнийгээ гэрт гадаагүй хэрэгжүүл. Жингээ хасаж, хассан жингээ амжилттай тогтоон барьж чадсан хүмүүс амралт баяр ёслолын үеэр болон гадуур ресторанд хооллох үедээ ч тогтсон заншлаа эвддэггүй. Гэртээ хоолоо хийх замаар идэж буй хоол хүнсэндээ илүү сайн хяналт тавих нь дээр гэж үзсэн учраас олон хүн гадуур хооллохоо багасгасан байна.
10. Тэд орчноо хянаж сурсан
Жингээ амжилттай хасч чадсан хүмүүс өөрт нь асуудал үүсгэж болох аливаа нөхцөл байдлыг хяналтандаа авч сурсан байна. Гэрт, ресторанд болон ажил дээр хөргөгч, хоолны шүүгээнд байгаа хоол хүнс нь бүгд хянаж болох орчин юм. Хоол хүнсний орчинг хянахын тулд гэртээ ‘аюулгүй’ хоол хадгал. Өөрийн хүсч буй эрүүл хоолтой рестораныг сонгож зорин оч. Ажил дээрээ тохиромжтой хоол хүнс авчирч тавь. Дэлгүүр явахаасаа өмнө эхлээд худалдан авах зүйлсийнхээ жагсаалтыг гарга.

Бусад
Олон улсын стандартад нийцсэн IBAN дансны дугаарлалтыг нэвтрүүллээ
Монголбанк нь Төв банк (Монголбанк)-ны тухай хуульд зааснаар Үндэсний төлбөрийн систем, түүний үйл ажиллагааг удирдан зохион байгуулах, зохицуулах, хяналт тавих чиг үүргийнхээ хүрээнд Монголбанкны Ерөнхийлөгчийн 2024 оны 10 дугаар сарын 18-ны өдрийн А-242 дугаар тушаалаар бүх иргэд, аж ахуйн нэгжийн дансны хуучин дугаарлалтыг 2025 оны 04 дүгээр сарын 01-ний өдрөөс ашиглахыг зогсоож, олон улсын дансны нэгдсэн дугаарлалтад бүрэн шилжүүлэхээр Монголбанк нь банк, төлбөрийн системийн нийт оролцогчидтой хамтран ажилласан.
Энэ хүрээнд иргэд, аж ахуйн нэгжийн дансны хуучин дугаарыг дөрөвдүгээр сараас эхлэн ашиглагдахгүй болж харин IBAN дансны дугаарлалтын зааврын дагуу шинэчлэгдсэн бүтэцтэйгээр төлбөр тооцоо дамжиж эхэлсэн.
Та бүгдийн үндсэн дансны дугаарт өөрчлөлт орохгүйгээр улсын код, хяналтын орон, банкны болон дансны дугаар гэсэн бүтэцтэй нийт 20 оронгийн урттай болж байна. IBAN дансны дугаарлалттай болсноор олон улсын гүйлгээ илүү хурдан, найдвартай, эрсдэлгүй болж, алдаатай гүйлгээ буцаагдах эрсдэлээс урьдчилан сэргийлэхийн зэрэгцээ аль банкны данс вэ гэдгийг шууд мэдэх боломжтой зэрэг давуу талтай боллоо.
Бусад
АТГ: Эрүүгийн 2 хэрэгт нийт 18 объектод нэгжлэгийн ажиллагаа хийв

Авлигатай тэмцэх газрын Мөрдөн шалгах хэлтэс 2025 оны гуравдугаар сарын 17-23-ны өдрүүдэд гэмт хэргийн шинжтэй 60 гомдол, мэдээллийг шалгав.
Үүнээс 10 гомдол, мэдээлэлд хэрэг бүртгэлтийн хэрэг нээх, 6 гомдол, мэдээлэлд хэрэг бүртгэлтийн хэрэг нээхээс татгалзах саналтайгаар прокурорт шилжүүлсэн бөгөөд одоогоор 44 гомдол, мэдээллийг хянан шалгаж байна.
Түүнчлэн эрүүгийн 888 хэрэгт мөрдөн байцаалтын ажиллагаа явуулснаас өнгөрсөн долоо хоногт 11 хэргийг шүүхэд шилжүүлэх, 10 хэргийг хаах, 1 хэргийг харьяаллын дагуу шилжүүлэх саналтай прокурорт хүргүүлж, 2 хэргийг нэгтгэн шалгаж байна. Мөрдөн шалгах ажиллагаанд одоогоор 864 хэрэг шалгагдаж байна.
Гэмт хэргийн шалтгаан, нөхцөлийг арилгуулахаар мөрдөгчийн 1 мэдэгдэл хүргүүлж, хэрэг бүртгэлтийн болон мөрдөн байцаалтын 2 хэрэгт нийт 18 объектод нэгжлэгийн ажиллагаа хийв гэж АТГ-аас мэдээллээ.
Бусад
Нийслэлд үйл ажиллагааа явуулж буй 770 нийтийн байранд хяналт шалгалт хийлээ

Нийслэлийн Засаг даргын 2025 оны А/214 дугаартай захирамжаар нийслэлийн нутаг дэвсгэрт үйл ажиллагаа явуулж буй нийтийн байрны орчин, нөхцөл байдалд хяналт шалгалт хийлээ. Тодруулбал, ажлын хэсгийн бүрэлдэхүүн нийслэлийн есөн дүүргийн 770 нийтийн байрнуудын нөхцөл байдалтай танилцаж, газар дээр нь ажиллав. Тус ажлын хүрээнд нийтийн байрны эрүүл ахуй, гал болон цахилгааны аюулгүй байдал, эрүүл ахуйн халдвар хамгаалал зэрэг нь шаардлага хангаж буй эсэхийг шалгаж, шалгалтаар илэрсэн зөрчил дутагдлыг арилгуулан, цаашид авч хэрэгжүүлэх арга хэмжээний санал, дүгнэлтийг боловсруулах юм.
Улаанбаатар хотын хэмжээнд нийтийн 770 байр байдгаас 754 нь иргэнд, үлдсэн нь аж ахуйн нэгжид бүртгэлтэй байна. Мөн үүнээс зөвхөн 285 нь татвар төлдөг болохыг хяналт шалгалтын үеэр илрүүллээ. Галын аюулгүй байдал алдагдсан 11 төрлийн нийт 5730 зөрчил илэрч 132 буюу 2.3 хувийг тухайн цаг мөчид арилгуулж цаашид хэрэгжүүлэх арга хэмжээг даалгалаа.
2025 оны 02 сарын байдлаар 770 нийтийн байр шалгалтад хамрагдсан бөгөөд давхардсан тоогоор 26 төрлийн 7,985 зөрчил илэрч, хууль тогтоомжийн хэрэгжилт 45,6%-тай байна.
- Галын аюулгүй байдал 40%
- Эрүүл ахуйн 34%
- Байгаль орчин 57%
- Гэмт хэрэг, хэв журам 75%,
- Барилга байгууламж 22.3%
НЦУГ-аас гаргасан 2025 оны 02 дугаар сарын мэдээгээр гэмт хэрэг, зөрчлийн дуудлага, мэдээлэл бүртгэгдсэн 120, гэр бүлийн хүчирхийлэл, хүүхдийн эрх зөрчигдсөн дуудлага, мэдээлэл бүртгэгдсэн 142 нийтийн байр байна. Мөн Нийтийн байр түрээслэгч 11129 иргэнийг бүртгэсэн. Нийт есөн дүүргийн 383 иргэн аж ахуйн нэгжээс 175 буюу 45.8% нь хөрсөнд шингээдэг нүхэн жорлонтой бөгөөд стандартад нийцсэн, бохир сордог нүхэн жорлонгийн тоо 201 буюу 52,5% харин төвлөрсөн шугамд холбогдсон 7 буюу 2% байна. Шалгалтаар дүүргийн худалдаа үйлчилгээг зохицуулах зөвлөлд 96% огт бүртгэлгүй байгаа нь хууль тогтоомжийн хэрэгжилт хангагдахгүй явж ирсэн юм.